Monday 14 April 2014

the simple cheese cake :) tapi bakar

STRAWBERRY CHEESE CAKE

BLUEBERRY CHEESE CAKE



HYEE... sebelum nie ada blueberry cheesecake ..nana dah kongsikan kan....tp tu tak yah bakar....arrrr yg ni pula kena bakar.. hehe rasa lebih kurg sama je.. nana dah pena try dah.... resepi ni nana ambik kat DAPUR TANPA SEMPADAN BLOG... hehe..!

BAHAN-BAHANNYA :-)
500 gram cream cheese (sah2 ada dah mula mengucap nihh)
50 gram gula halus @ gula kastor
250 ml whipping cream
5 biji telur gred B, asing kuning dan putih
120 gram tepung halus (tepung gandum pun ok)
1 camca teh esen vanilla (mat guna perisa vanilla butter)
100 gram gula halus @ gula kastor
1/4 camca teh cream of tartar
Blueberry filling secukupnya ( guna jenis yang ada biji2 blueberry)/KALAU xnak blueberry gunala strawberyy..if nak orginal..0 pun ble. hehe... 

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Panaskan oven pada suhu 160C, lenser acuan spring-form tin berukuran 9 inci dengan mentega, balut bahagian luar tin dengan aluminium foil. Ketepikan.
  2. Putar cream cheese dan 50 gram gula halus hingga sebati. Masukkan kuning telur satu persatu sambil terus memutar. Masukkan whipping cream dan putar rata.
  3. Pada kelajuan perlahan, masukkan tepung halus dan esen vanilla, kacau rata. Ketepikan sebentar.
  4. Dalam mangkuk adunan yang kering dan bersih, putar putih telur dan cream of tartar hingga berbuih, masukkan gula galus dan terus memutar hingga putih telur kental. Masukkan ke dalam no.3 dan gaul dengan kaedah kaup balik, hingga rata.
  5. Tuang dalam tin, ratakan dan bakar selama 1 jam 30 minit dengan kaedah "water-bath", iaitu dengan meletakkan acuan tadi dalam bekas yang lebih besar dan tuang air panas dalam bekas tadi, dalam anggaran 1/2 inci.
  6. Bila masak biar sekejap dalam oven hingga suam. Kemudian keluarkan dari oven dan bila sejuk, masukkan dalam peti sejuk selama 3-4 jam. Keluarkan dari tin dan hias dengan blueberry filling atasnya...

No comments:

Post a Comment